LITERATUUR

De term duurzaamheid is een enorm containerbegrip, waardoor het soms lastig is om hier een juiste definitie voor te bedenken. Met deze site kom je als docent of educatieve medewerker een stuk verder als je wilt weten hoe je creatieve duurzame lessen en programma’s kan maken.
Maar om de basisbegrippen en oorsprong goed te kunnen overbrengen adviseren wij jullie ook om vooral zelf een aantal boeken te lezen, in plaats van alle informatie van het web te halen. Er is veel te lezen over duurzaamheid en design, dagelijks komen er steeds meer nieuwe titels bij. Op deze pagina geven wij een lijst met de belangrijkste literatuur die o.a. gebruikt kunnen worden bij lessen of educatieve programma’s op het gebied van duurzaamheid en design. 

Literatuur achtergrond

Lesgeven over duurzame ontwikkeling. Didactische handreiking

De principes van duurzame ontwikkeling worden het best zo vroeg mogelijk bijgebracht. Hier ligt een belangrijke taak voor onderwijzers, leerkrachten, docenten. Hoe pak je dit het beste aan? Zonder een uitgebreide kennis over duurzame ontwikkeling kun je geen goed onderwijs over dat thema vormgeven. Daarom is het boek voor een groot deel opgebouwd uit hoofdstukken over duurzame ontwikkeling, waarbij het gaat om het voorkomen van een onevenwichtig gebruik van menselijke en natuurlijke hulpbronnen in de samenleving. De lezer leert op een systematische manier naar problemen en mogelijke oplossingen te kijken, waarbij de aangereikte kennis en talloze voorbeelden beschouwd kunnen worden als een analyse instrument voor nieuwe situaties. Dit vergroot de capaciteit van studenten, leerkrachten en docenten om inhoudelijke keuzes te maken in het onderwijs.
De focus van het boek ligt uiteindelijk op de didactiek, waarbij de lezer kennismaakt met verschillende manieren waarop onderwijs over duurzame ontwikkeling kan worden uitgewerkt. Ook hier is het idee dat weloverwogen keuzes nodig zijn om tot goed onderwijs te komen. Deze publicatie is in de eerste plaats bedoeld voor de lerarenopleidingen en voor leerkrachten.

9789044127669

http://www.bol.com/nl/p/lesgeven-over-duurzame-ontwikkeling/1001004011496726/

——————————————————————————

Cradle to Cradle – Remaking the Way We Make Things

‘Cradle to Cradle – Remaking the Way We Make Things’ is een grensverleggend boek van de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough. Hierin schetsen zij een duurzame wereld, waarin we op zo’n manier ontwerpen en produceren, dat afval voedsel wordt in een oneindige kringloop. Cradle to Cradle betekent letterlijk ‘van wieg tot wieg’.
Braungart en McDonough laten ook Nederland graag kennismaken met hun baanbrekende filosofie. ‘Cradle to Cradle – Afval = voedsel’ is een inspirerend boek waarin de schrijvers aan de hand van concrete voorbeelden laten zien hoe we Cradle to Cradle kunnen ontwerpen en produceren. Het boek is voor bedrijfsleven, overheid, wetenschappers, cultural creatives, bouwers en ontwerpers. De Nederlandse vertaling is in samenwerking met Braungart en McDonough uitgebracht door Search Knowledge.

CradleToCradle             9789055945771_cradle_to_cradle_afval_is_voedsel_michael_braungart_william_mcdonough_500

http://www.bol.com/nl/p/cradle-to-cradle/1001004008704943/

http://www.bol.com/nl/p/cradle-to-cradle-afval-voedsel/1001004005653067/

——————————————————————————

Small is beautiful

De Duitse econoom E.F. Schumacher (1911-1977) publiceerde in 1973 het boek ‘Small is beautiful’(Nederlandse vertaling ‘Hou het klein). Het boek was een aanklacht tegen het kapitalistische economische stelsel, dat uitgaat van winst maken en economische groei, waardoor de rijken rijker worden en de armen armer. Schumacher stelde dat het mogelijk is om een nieuwe richting te geven aan de technologische ontwikkeling die haar zal terugvoeren tot de werkelijke behoeften van de mens.
Hij pleitte voor op de menselijke maat aangepaste en gedecentraliseerde technologie, die de mens dient in plaats van hem te vernietigen. De impact van ‘Hou het klein’ was wereldwijd enorm. Volgens de Times Literary Supplement hoort het boek bij de honderd meest invloedrijke boeken van na de tweede wereldoorlog. De milieubeweging, de Groene partijen, de anti-globaliseringsbeweging maken allemaal deel uit van zijn erfenis.
Ernst Fritz Schumach  small-is-beautiful_1973_e-f-schumacher

http://www.bol.com/nl/p/small-is-beautiful/1001004001055932/

http://www.bol.com/nl/p/hou-het-klein/1001004005082602/

————————————————————-

Onderzoeksrapport ‘De hybride kunstenaar’

Onder grote publieke belangstelling is in 2012 aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel het onderzoeksrapport De hybride kunstenaar van Camiel van Winkel, Pascal Gielen en Koos Zwaan gepresenteerd. In dit rapport beschrijven de onderzoekers de beroepspraktijk van drie generaties afgestudeerden van beeldende kunstopleidingen in Nederland en Vlaanderen. Deze praktijk blijkt in toenemende mate in het teken te staan van een hybride vermenging van autonome en toegepaste artistieke werkzaamheden.
Het onderzoek behelst een analyse van veranderingen in de artistieke praktijk zoals die zich de laatste 35 jaar hebben voorgedaan. Het bevat een unieke verzameling empirische gegevens over het beeld dat drie generaties Nederlandse en Vlaamse kunstenaars van zichzelf en van hun beroepspraktijk hebben, naast gegevens over de wijze waarop zij hun tijd besteden en hun geld
verdienen.
Download het rapport via deze onderstaande link:

https://lectoratenakvstjoost.files.wordpress.com/2012/03/eindrapporthybridiseringnlbe.pdf     

Auteurs:

http://www.camielvanwinkel.nl/

http://www.inholland.nl/onderzoek/Lectoraten/Media+Cultuur+Burgerschap/
Leden+Kenniskring/Koos+Zwaan+%28associate+lector%29/

De hybride kunstenaar kaft

————————————————————–

How we Work

Just what is it that makes today’s Dutch Design so different, so appealing? In How We Work (het vervolg op How They Work uit 2008) duiken fotograaf Inga Powilleit and stylist Tatjana Quax in de dagelijkse praktijk van een nieuwe generatie jonge ontwerpers.
Deze keer draait het steeds opnieuw om die ene vraag. Wat doen we met de overdaad? € 39,95 
how we work

————————————————————

Hands on. Dutch design in de 21e eeuw

In the 21st Century, prominent Dutch designers elaborate their designs in their own workshops, generally producing works in small editions. It allows them to adopt an independent critical attitude. ‘Dutch Design in the 21st Century: Hands On!’ shows how 21st Century design embraces the revaluation of traditional craft production, initiates new digital production methods and flirts with the visual arts.
The candid interviews with Joost van Bleiswijk and Kiki van Eijk, Aldo Bakker, Maarten Baas, Joep van Lieshout, Christien Meindertsma, Stdio Makkink & Bey, Joris Laarman and Daan Roosegaarde, accompanied by the beautiful photography of Maarten Schets, present a unique insight into the studio practices of these designers. In addition, the book presents a colourful overview of all the Dutch Design products of the past ten years.
An extensive interview with Renny Ramakers director and founder of Droog Design, the design platform that lies at the root of Dutch Design’s current success, puts 21st Century design into context.  € 45,70

hands on dutch design

——————————————————

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s