The Yes Men behoren internationaal tot de meest vooraanstaande en radicale activistische kunstenaars van het moment. Dit provocatieve duo, gevormd door de in New York woonachtige Andy Bichlbaum en Mike Bonanno, had 2014 in museum Het Domein te Sittard zijn eerste solotentoonstelling in Nederland (Out-Smarting Capitalism).
Met hun vaak spectaculaire en gedurfde interventies vragen zij aandacht voor de manier waarop bedrijven onder meer de mensenrechten, de democratie en het milieu aan hun laars lappen.
Als zogenaamde vertegenwoordigers infiltreren The Yes Men in organisaties om veelal op een satirische, humoristische of absurdistische wijze een bepaalde stand of gang van zaken van grote bedrijven voor het voetlicht te brengen en voor zover mogelijk bij te stellen/te veranderen (in deze zin dus ‘activistisch’). In het geval en in navolging van de catastrofe in het Indiase Bhopal doen The Yes Men zich voor als vertegenwoordiging van Dow Chemical om vervolgens ten overstaan van BBC World (met miljoenen kijkers wereldwijd) volledige verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid op zich te nemen.1
Spijtig bijgevolg was daarentegen wel dat Indiase slachtoffers en nabestaanden valse hoop kregen. Aan de andere kant heeft BBC World door de actie van The Yes Men wel zeer duidelijk gemaakt dat Dow Chemical absoluut geen verantwoordelijkheid draagt of gaat dragen en dat dit nu precies de onverantwoordelijke situatie was waar The Yes Men in de eerste plaats op reageerde.
Hun film The Yes Men Fix the World bevat een registratie van deze (anti) campagne en bevat nog meer absurdistische interventies die als een ‘eye opener’ werken en bewustwording in gang zetten.